Παραδοσιακή συνταγή για σπιτική λαγάνα. Αφράτη, εύκολη απολαυστική. Στην πραγματικότητα, η λαγάνα ήταν το ψωμί που δεν είχε μέσα του καθόλου προζύμι, δηλαδή άζυμος άρτος.
Νεότερη συνταγή
Υλικά (για δυο μεγάλα ταψιά)
1 φακελάκι μαγιά σκόνηΥλικά (για δυο μεγάλα ταψιά)
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου δύο κιλά)
σουσάμι όσο θέλουμε (καβουρντισμένο κατά προτίμηση)
ανάλογο νερό
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
λάδι για να αλείψουμε τα ταψιά
Παρασκευή
"Μέσα σε λίγο ζεστό νερό διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Λαδώνουμε τα ταψιά με μπόλικο λάδι και βάζουμε τη ζύμη.
Τη στρώνουμε στο ταψί, σε μια λεπτή στρώση. Ρίχνουμε απο πάνω το σουσάμι.
Σκεπάζουμε τα ταψιά με ένα καθαρό πανί, από πάνω ένα νάυλον και μία κουβέρτα αν κάνει κρύο ή ένα σεντόνι αν είναι καλοκαίρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει (περίπου πέντε ώρες).
Όταν φουσκώσει (πρέπει να γεμίσει το ταψί) το χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια (όσο μεγάλα θέλουμε) και ρίχνουμε το λάδι.
Εγώ ρίχνω 1/2 ποτήρι του κρασιού σε κάθε ταψί.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μια περίπου ώρα περίπου".
Για να καβουρντίσουμε το σουσάμι το βάζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε
Κατίνα Γούλα
Υπέροχες φαίνονται οι λαγάνες σου, Κατίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!